Menu
Menu

Een kijkje achter de schermen: het Gevelsteker project

Straatman heeft de afgelopen maanden samengewerkt met een aantal vierdejaars studenten Werktuigbouwkunde aan het Graafschap College te Doetinchem. In het kader van het bedrijfsprojecten traject, zijn de studenten bezig geweest met het produceren van de Gevelsteker: een hijshulpmiddel voor op de bouw. In dit artikel leest u hoe de ontwerp-, voorbereidings-, en realisatiefase verlopen zijn.

De Gevelsteker is een hijshulpmiddel die onze transportblokken met daarop onze producten op een gemakkelijke en veilige manier op de verdiepingen kan zetten. De studenten zijn de eerste 5 weken bezig geweest met het ontwerpen van de Gevelsteker. Dit hebben ze gedaan met behulp van een 3D-tekenprogramma. Op onderstaande afbeelding is de eerste ontwerpfase van de Gevelsteker te zien.

Voorbereidingsfase

Tijdens de voorbereidingsfase zijn de studenten bezig geweest met het analyseren van de onderdelen. ‘’We zijn begonnen met het maken van 2D tekeningen van de onderdelen. Vervolgens hebben we een strokenplanning gemaakt met daarin per onderdeel aangegeven wie er wanneer aan gaat werken.’’ Daarnaast hebben de studenten contact opgenomen met een keuringsinstantie om de gekozen veiligheidsfactor te controleren.

Tijdens de voorbereidingsfase hebben de studenten hulp ingeschakeld voor het elektrische gedeelte van de Gevelsteker. Jelte Hunting en Martijn Knipscheer, twee studenten mechatronica aan het Graafschap College te Doetinchem, werden aan het projectteam gevoegd.

Het laatste onderdeel van de voorbereidingsfase was het maken van een voorcalculatie.

 De studenten zijn een dag op de bouw geweest om te kijken naar onze huidige hulpmiddelen.  

Realisatiefase

‘’Nadat onze voorcalculatie werd goedgekeurd, konden we beginnen aan de realisatiefase van het project. Tijdens deze fase zijn we bezig geweest met het fabriceren van de staalconstructie en alle draai/freesdelen.’’ Luuk en Jesper hebben de bak in elkaar gelast en de assen gedraaid. Jasper heeft de ophangconstructie gelast en Matthijs heeft de lepels geprogrammeerd en gefreesd. Tevens heeft hij zich bezig gehouden met de aandrijving.

‘’Wij hebben erg veel geleerd, mede door het vele contact met Albert ten Wolde en Bennie Mentink van Straatman. Zo hebben wij tijdens het project veel geleerd over het werken met hijsmiddelen, de berekeningen die hierbij van toepassing zijn en het gebruik van verschillende materialen.’’

De komende weken zal de Gevelsteker worden afgerond door Matthijs. Hij loopt momenteel stage bij ons. Hieronder geven we u alvast een sneakpreview:

Laatste nieuws